Harkány

Harkány helyén már egy évezrede is laktak, de a fürdőváros neve először 1323-ban bukkan fel írott formában. A középkorban a siklósi uradalomhoz tartozott, a várat uraló családok birtoka volt. A törökkorban is lakott hely. 1726-ban kapta meg a Batthyány család, amelynek jobbágyai fedezték fel egy évszázaddal később, 1823-ban a harkányi gyógyvizet. Batthyány Antal földbirtokos az akkori községet övező vizenyős területen ásatott árkokat a víz levezetésére, amikor az ott dolgozó gyűdi Pogány János észrevette a meleg víz gyógyító hatását.

A termálvíz lelőhelyét az uradalom egy év múlva fürdővé alakíttatta. Ahogy Magyarország geográfiai szótára már 1851-ben így írt Harkányról: „A fördőhely környéke igéző. Ugyanis északra nyúlik el a harsányi hires borokat termő szőlőhegy, erdővel koszorúzott tetejével; keletre láthatni a magas hegyen büszkélkedő siklósi várat; délre pedig gazdag szántó földek, s búja növésü rétek gyönyörködtetik a szemet.”

1866-ban itt fúrta az ország első hévízkútját Zsigmony Vilmos. Vizében fedezte fel 1867-ben Than Károly kémikus professzor a gyógyhatásban nagy szerepet játszó szénoxiszulfidot (COS). Harkány 1999 óta városi rangot visel. A település a Villányi-borút egyik fontos települése.

Látnivalók, nevezetességek

Gyógy- és strandfürdő

Cím: Harkány, Bajcsy-Zsilinszky utca

www.harkanyfurdo.hu

Zsigmondy sétány és park

Az ősparkban található a 2000-ben felállított és a Zsolnay-gyár által készített Harka-kút, amely a harkányi víz legendájához kapcsolódó jelenetet ábrázol.

Helye: a gyógyfürdő mellett, délre

Katolikus templom

Cím: Harkány, Ady Endre utca

Az 1990-es években kibővített templom külső falán Jézus szenvedéstörténete látható Morvai László tűzzománc alkotásai révén. További tűzzománc stációk mutatják be a templomkertben a magyar történelem jeles eseményeit és személyiségeit.

Református templom

Cím: Harkány, Kossuth u. 64.

Református templom (Terehegy)

Cím: Harkány, Terehegyi u. 1.

Többdimenziós Művek Múzeuma

Cím: Harkány, Szent István u. 40.