Hírek, információk

marton

Író-olvasó találkozó a drávaszabolcsi helytörténeti könyvrőlkotetek_640

November 4-én pénteken, 17 órakor várom a drávaszabolcsi művelődési házba mindazokat, akiket érdekel a község történetével foglalkozó könyvem készítése. A találkozón mód nyílik a felmerülő kérdések megválaszolására, igény szerint dedikálásra.

Üdvözlettel: Bencs János

 


1956_60

Képes ízelítő a hagyományos nyugdíjas napról

További felvételeket tekinthetnek meg Kovács Ferenctől az október 15-i nyugdíjas napról a Galériában.

IMG_2811_kIMG_2845_kIMG_2859_kIMG_2875_k


Testületi ülés

Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016. október 19-én (szerdán) 16:00  órakor rendkívüli testületi ülést tart, melyre tisztelettel meghívom.

Baráth Attiláné polgármester

meghivo_dravaszabolcs


Bursa-Hungarica

                             Pályázati_kiírás_A_2017            Pályázati kiírás B 2017


 Képekben az évfordulós ünnepségről

8_008_018_028_038_048_058_068_078_0618_088_09


Tisztelt Fogyasztóink!

Reagálva email-en jelzett ismételt bejelentéseikre – Drávaszabolcs településen -, az elmúlt időszakban továbbra is jelentkező vízellátási problémákkal kapcsolatosan-, közöljük az alábbiakat:

· Az elmúlt hétvégén (07.29.) péntek estétől többen is jelezték az (Önkormányzatból is a Polgármester asszony személyesen), hogy a vízellátó rendszer nyomása jelentősen lecsökkent.

· A hiba megkeresését és elhárítását készenlétes munkatársaink már péntek este megkezdték. Sajnos az újonnan kiépített URH-s távfelügyeleti és folyamatirányító rendszer adatátviteli pontjai között fellépő kommunikációs zavarokat hiába sikerült elhárítanunk 3 héttel ezelőtt, a múlt héten kialakult viharok, villámlás, túlfeszültség további károkat okoztak a rendszerben. Több URH rádió, PLC és GSM modem is meghibásodott. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a vízbázist képező Márfai kút és Harkányt összekötő főnyomó vezetéken, és az érintett településeket ellátó hálózatokon is, folyamatosan csőtörések keletkeztek, jelentős vízhiányt okozva, melyet munkatársainknak teljes mértékben csak a tegnapi nap folyamán sikerült elhárítaniuk.

A fellépő kellemetlenségért ismételten elnézésüket és türelmüket kérjük, és ha bármilyen problémát észlelnek a vízellátásban, kérjük továbbra is minél hamarabb jelezzék (ha lehet azonnal) az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálatunk felé! (tel: 72-579-840, 30-339-7768)

Üdvözlettel:

Tóth Attila
BARANYA-VÍZ Zrt.
Harkányi Üzemigazgatóság
7800 Siklós, Gordisai út 2.
Tel.: +36 30/979-0686


 

Meghivo-Dravaszabolcs-800_2_resizeMeghivo-Dravaszabolcs-800_1_resize

 


Ballagás és tanévzáró

A bizonyítványosztással és a végzősök ballagásával lezárult a 2015-16-os tanév a Drávaszabolcsi Körzeti Általános Iskolában. A nyolcadikosokon kívül Mecseki Lászlóné tanítónő is búcsút vett, ám ő a pedagóguspályától: a tanév leteltével nyugállományba vonul. Kisdiákjai és kollégái köszöntek el tőle meleg szavakkal a 42 tanévnyi munka után. A bizonyítványukat legnagyobb mértékben javító diákok az iskolakörzet önkormányzatainak pályázata révén négynapos adriai túrán vehettek részt.

ballag_2016_01

ballag_2016_02

ballag_2016_03

 

ballag_2016_04

ballag_2016_05

ballag_2016_06

ballag_2016_07

ballag_2016_08

ballag_2016_09

 

A ballagók tablója

ballagok_2016_640

II. Mesterecset Pályázat – a Magyar Államkincstárnál

Képzőművészeti pályázatot hirdetett a Magyar Államkincstár a 6-14 éves korosztályba tartozó gyerekeknek. Kattintson a részletekért a pályázati kiírás feliratra! Pályázati kiírás

Mesterecset2_hp


Új önkormányzati rendeletek

2016. évi költségvetés

A háztartási szennyvíz begyűjtéséről

A részletek megismeréséhez kattintson a feliratokra!


Alkotói pályázat

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a Mecsekerdő Zrt. „Előzzük meg az erdőtüzet” címmel alkotói pályázatot hirdet meg.

A pályázat részletes ismertetője


Pálinkafőzés – változtak a szabályok

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai 2016. január 1-jével jelentősen módosultak. A változásokról, a fontos tudnivalókról a következő összefoglalóban olvashat: Felhivas_maganfozes_szabalyainak_valtozasarol

szilvorium_1908


Hirdetmény

Elkészült a Dráva nagyvízi mederkezelési terve, amit megküldött a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Drávacsehi, Drávapalkonya, Drávaszabolcs és Gordisa önkormányzatainak. A mederkezelési tervek megtekinthetők a helyhatóságoknál, illetve az igazgatóság honlapján (http://www.ddvizig.hu). Olvassa el a hirdetmény teljes szövegét! HIRDETMÉNY

Drávacsehi, Drávapalkonya, Drávaszabolcs és Gordisa községek önkormányzatai


szemetszallitas_2016

OEIBK

Lezárult egészségügyi projekt

Drávaszabolcs község önkormányzata 58,85 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Dél-Dunántúli Operatív Program „Egészségügyi alapellátás fejlesztése” című pályázati kiíráson. A 58,85 millió forint összköltségvetésű projekt keretében, 5 db orvosi rendelő felújítása, orvosi eszközök beszerzése valósult meg.

Záró sajtóközlemény.


Pályázatot nyert az óvoda!

A Dráva Kincse Óvoda örömteli hírt kapott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől! A kezelő által meghirdetett, “A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása” című kiírásra benyújtott, “Társas játék – Társasjáték!” című pályázatuk a minisztérium döntése alapján 1 581 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.


AKKREDITÁLT KIVÁLÓ TEHETSÉGPONT

akkr_teh_pontA Dráva Kincse Óvoda elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont kitüntető címet, ami országos elismerést jelent. 2015. szeptember 12-én rendezték meg a Tehetség szabadon konferenciát, amely a MATEHETSZ új programját, a Magyar Templeton Programot mutatta be, illetve helyet adott a 2015 tavaszán lefolytatott akkreditációs eljárásban minősítést nyert tehetségpontok táblaátadó ünnepségének is.

http://tehetseg.hu/aktualis/oromteli-pillanatok-es-egy-rendhagyo-tehetsegsegito-program-tehetseg-szabadon-konferencian

ovoda_2_resize

Tisztelt Drávaszabolcsiak!

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság átdolgozta lakossági tájékoztatóit. Ezeket viszonylag nagy számuk miatt itt tesszük közé. Keresse a tájékoztatókat az Önkormányzat/Közlemények oldalon!menetrend_2015_08


Tudta? Kitaibel Pál, a harkányi iskola névadója, több tudományág (ásványtan, kémia, botanika,…) neves művelője egyik útján Baranyába is eljött. 1799. augusztus 28-án a Drávához érkezve áthaladt községünkön is.

Szűkszavú jegyzeteiben ezt írta: “Drávaszabolcs határában templom van. A falunál nedves talajon tömegesen van: Abutilon Avicennae. Az egész falu mocsaras helyen van. Drávánál át lehet menni Szlavóniába. Az átjáratnál Pály nevü kocsma van. A Dráva partja alacsony és nem szilárd.” (Az említett növény a sárga selyemmályva.)

Sarga_selyemmalyva


Tudta? A Pécs-Donji Miholjac vasút építésekor a drávaszabolcsi gazdák csak azzal a feltétellel egyeztek be a földjeik részleges kisajátításába, ha a falu északi részén is megáll a szerelvény. Ez lett a Drávaszabolcs-Palkonya megálló, amitől Palkonya kilométerekre esett…


Támogatásban részesült az „Egészségügyi alapellátás komplex fejlesztése a siklósi kistérségben” című pályázat!

A kedvezményezett neve: Drávaszabolcs Község önkormányzata

A projekt címe: Egészségügyi alapellátás komplex fejlesztése a siklósi kistérségben

A projekt azonosítószáma: DDOP-3.1.3/G-14-2014-0044

A szerződött támogatás összege: 58.847.111,- Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2015. 10. 30.

A részletekről az Önkormányzat/Pályázati információk oldalon tájékozódhat!


Tudta? A drávaszabolcsi csatában (1945. március 6-19.) a német, a bolgár és a szovjet egységek megközelítőleg 5000-5000 halottat, eltűntet vagy sebesültet vesztettek. Drávaszabolcsot a házról-házra zajlott, kemény harcok miatt “kis Sztálingrádnak” nevezték el a katonák.


 Közeledik a ballagás

Hamarosan a Zsinkó kirakatában is megláthatjuk a Drávaszabolcsi Körzeti Általános Iskola tizenegy végzős diákjának tablóját. A tavalyi évhez hasonlóan Kovács Ferenc fényképezte és tervezte a búcsúzóknak az elmúlt nyolc évükre emlékeztető kiadványt. A ballagást 2015. június 20-án, 9 órakor tartják az intézményben.

Tudta? A Dráva eddigi legnagyobb árvízhozama 618 cm-es drávaszabolcsi vízállásnál körülbelül 3600 m3/perc volt.

Három új önkormányzati rendeletet találhatnak meg honlapunkon. Az avar- és kertihulladék-égetés, a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól; a helyi népszavazásról; valamint a a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról. A rendeleteket ide kattintva egyszerűbben is elérheti.

Új alkönyvtár a honlapon – Rólunk/Helytörténet

Az oldalon a drávaszabolcsi monográfia és a leendő helytörténeti gyűjtemény anyaggyűjtése kapcsán felmerülő információkat helyezzük el. Időnként látogasson el ide, és friss információkat talál Drávaszabolcs és környéke történetéről.

Megújul az orvosi rendelő!

Negyvennyolc baranyai település nyert támogatást „Egészségügyi alapellátás fejlesztése” című pályázaton. Drávaszabolcs önkormányzata ennek köszönhetően 58 847 111 forint értékben korszerűsítheti az egészségügyi intézményét.

A bama.hu írása teljes terjedelmében itt olvasható

Testmozgás közösségi együttműködéssel

Hagyományteremtő rendezvényt tartottak a drávaszabolcsi iskola tornatermében 2015. április 25-én. Az I. Dráva Kupa Amatőr Asztalitenisz Bajnokság küzdelmeiről, majd az azt követő jó hangulatú együttlétről készített képeket a galériában találja!

A szervezők továbbra is várják az érdeklődők csatlakozását.

A 2014. március 17-i közmeghallgatás jegyzőkönyve

Ide kattintva olvashatja el a pdf-formátumú jegyzőkönyvet.

Drávamenti Ivóvízminőség-javító Program

A Drávamenti Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 659,42 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyert az „Ivóvízminőség-javítás” tárgyú pályázati kiíráson a Környezet és Energia Operatív program keretén belül. A 777,71 millió forint összköltségvetésű projekt keretein belül a jogszabályi előírásoknak megfelelő ivóvíz-szolgáltatás biztosítása valósult meg a fogyasztók számára.

Olvassa el a teljes sajtóközleményt!

Március 15-i ünnepség

Képes beszámolónk az általános iskola ünnepélyéről a galériában.

Új rendeletek és testületi jegyzőkönyvek oldalunkon

A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról, illetve a szociális ellátásokról szóló új önkormányzati rendeleteket a Rendeletek, döntések menüpontban, az elmúlt és a régebbi időszak testületi üléseinek jegyzőkönyveit a Testületi ülések menüpontban találja!

Karácsonyi előkészületek és karácsony az iskolában – új galéria!

Kattintson a képre, hogy megtekinthesse a felvételeket!

 

Hőmérsékleti rekord Drávaszabolcson

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrégiben telepített mérőállomásának adatai szerint december 14-én Drávaszabolcson 17,2 celsius-fokot mértek. Ezzel az adott nap hőmérsékleti csúcsértéke megdőlt. A korábbi rekordot 1989-ben Szekszárdon mérték.

A Drávaszabolcsi Helyi Választási Bizottság tájékoztatói és határozatai az önkormányzati választással kapcsolatban

Az önkormányzati választás eredményei A nemzetiségi önkormányzati választás eredményei
26/2014. (X.12.) sz. határozat 27/2014. (X.12.) sz. határozat 37/2014. (X.12.) sz. határozat

Választási eredmények

Polgármester-választás

1. Baráth Attiláné FÜGGETLEN 139 szavazat (41,25%)

2. Ózdi Árpád László FÜGGETLEN 122 szavazat (36,2%)

3. Dr. Török István FÜGGETLEN 76 szavazat (22,55%)

Képviselő-választás

Fekete Andrea Független jelölt
Solti Dezső Független jelölt
Vass Szilárd Független jelölt
Vörös Antal Független jelölt

Vízhálózat-tisztítási munkák a Dráva mentén

A Drávamenti Ivóvízminőség-javító Program keretében október 13-tól november 30-ig hálózattisztítási munkákat végeznek. A Drávaszabolcsot is érintő munkák tájékoztatója innen tölthető le.

Új emlékmű Drávaszabolcs hősi halottainak

Polgárőr egyesület alakult

2014. október 6-án 16 fővel megalakult a „Drávaszabolcsi Polgárőr Egyesület”. Elfogadták az alapszabályzatot, megválasztották a tisztségviselőket. Elnök Vass Szilárd, gazdasági vezető Nyiratiné-Kovács Anikó, titkár Ragány Éva. Szakmai tanácsadók: Balogh Antal és Kovács Ferenc.

Új önkormányzati rendelet

Drávaszabolcs Községi Önkormányzat 5/2014. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete a közterület-elnevezés, -átnevezés és a házszámozás rendjéről

Új anyagokkal gazdagodott a Rendeletek, döntések menüpont

Kibővült a drávaszabolcsi testület által alkotott rendeletek tára és a nyílt ülések jegyzőkönyveiből is több tekinthető meg az Önkormányzat elnevezésű menüben található almenüben. Ha szeretne ezek közt tallózni, kattintson ide!


Ballagás
  • Tekintse meg Kovács Ferenc képeit a drávaszabolcsi iskola ballagásáról!

  • Galéria

  • A végzősök tablója

 

A végzős osztály névsora: Andrics Alexandra, Farkas Éva Fruzsina, Farkas Patrik, Hajdu Dániel, Ignácz Boglárka, Kalányos Márk Alex, Kolompár Zoltán, Kosztics Szabina, Kovács Ákos, Kovács Csaba, Lengyel Patrícia, Orsós Krisztián, Orsós Rita, Pajor Mária. (Fotó és tablóterv: Kovács Ferenc)

Tisztább lett a Dráva partja

A Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetsége és az Öreg folyó Egyesület takarítást szervezett a drávaszabolcsi kikötő környékének part menti részén, április 12-én. A horgászok és a segítőkész környékbeliek mintegy harmincfős csapata számos műanyag zsákot gyűjtött tele eldobált szeméttel. Az eredményes környezetvédelmi nap végére a résztvevők egy tál pörkölttel tettek pontot.