Hírek, információk

 fozoverseny_2018

 Hirdetmény a gyermek fül-orr gégészeti szakellátásról

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Drávaszabolcs Község Önkormányzata a FÜL-ÉSZ MED. SZOLGÁLTATÓ Bt.-vel megbízási szerződést kötött. Ennek keretében GYERMEK fül-orr gégészeti szakellátást biztosít 2017. május 29-i időponttól a következő települések lakói részére: Drávaszabolcs, Drávacsehi, Drávapalkonya, Gordisa.

A rendelés helye, ideje

Hetente, hétfői napokon 14:00-16:00 óra között, Harkány Város Önkormányzata Egészségházában, a 7815 Harkány, Kőrösi Csoma S. u. 43. szám alatt. Bejelentkezés a Harkányi Egészségházban, vagy a (72) 418-217-es telefonszámon.

A feladat ellátását Dr. István József fül-orr-gégész, gyermek fül-orr-gégész szakorvos látja el.

Kovácshidai KÖH Kirendeltség Drávaszabolcs


Tájékoztató munkáltatóknak az Ifjúsági Garancia Rendszerről

 Az Ifjúsági Garancia lényege, hogy azon 25 év alatti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak meghatározott időn belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra.

A cél az, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak munkaerő-piaci helyzetük javításához. A szakképzetlen fiatalok esetében ez elsősorban azzal érhető el, ha visszatérhetnek a tanuláshoz, egy új lehetőséget kapnak a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére. A szakképzett fiatalok esetében a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedés segítésére kell helyezni a hangsúlyt.

A részletes információkat a következő linkről letölthető ismertetőben találja: Az Ifjúsági Garancia Rendszerről


És újra: “Ballag már a vén diák…”

tablo_2017


Tájékoztató a határvadászok felvételéről

hatarvadaszAz Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdetett a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályainak állományába. A pályázatra cselekvőképes, a felvételi követelményeknek megfelelő magyar állampolgárok jelentkezését várják.

Ezzel kapcsolatban 2017. június 07-én (szerdán) 09:30 órai kezdéssel Drávaszabolcson, a Művelődési Házban tájékoztatót tartanak – a képzéssel és a felvételi követelményekkel kapcsolatban – az érdeklődök részére. Kattintson a linkre a részletekért!

Határvadász tájékoztató


Örüljünk együtt!

Óvodánk, a Dráva Kincse Óvoda elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet. A megyében tizenhat intézmény kapta meg a címet, ebből két óvoda. Az alábbiakban olvasható a díjazottak listája. Megtisztelő egy ilyen neves társaság tagjának lenni.
Köszönöm nevelőtestületünknek szakmai közreműködését, fenntartóink segítő támogatását, partnereink bizalmát és a szülők lelkesedését.

Mészáros Viktória óvodavezető

kozgyules_640(A fényképet Nagy Csaba megyei közgyűlési elnök Facebook-oldaláról kölcsönöztük)

Az Oktatási Hivatal bázisintézményei:
Dráva Kincse Óvoda Drávaszabolcs
Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde
Budai Városkapu Általános Iskola székhelyintézménye
Budai Városkapu Általános Iskola Bártfa utcai Általános Iskolája
Dél-Zselic Általános Iskola Istvánffy Miklós Általános Iskolája, Szigetvár
Magyarmecskei Általános Iskola
PTE Gyakorló Ált. Isk., Gimn. és Szakgimn. Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája
Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola, Mohács
Szigetvári Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola
Meixner Ildikó EGYMI, Mohács
Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma
Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola
Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium
Pécsi SZC Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziuma
Pécsi SZC Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnáziuma

Szintén elnyerte az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet három olyan baranyai intézmény, amelyek nemzetiségi programjaikkal pályáztak, ezért ők az okleveleiket a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ rendezvényén vehetik át.
Koch Valéria Iskolaközpont
Ófalui Német Nemzetiségi Egységes Óvoda-Bölcsőde
Dél-Zselic Általános Iskola Kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskola


 

Egymilliós támogatás az óvoda “zöld” kezdeményezésére!

A Duna-Dráva Cement Kft. 2011-ben alapította meg a Zöld Megoldás Pályázatot, olyan fejlesztések és programok támogatására, amelyek a beremendi és a váci cementgyár környezetében élők által használt közösségi terek, valamint infrastruktúra környezettudatos működését és hatékonyabb hasznosítását segítik elő. A Dráva Kincse Óvoda Tehetségpont KölyÖKOpark most díjazott pályázatának célja a fűszernövények és a madarak megismertetése a legkisebbekkel, ezáltal megtanítva őket a „zöld” értékek szeretetére.

kolyokokoparkIngatlanok címének meghatározása

A drávaszabolcsi önkormányzat meghatározta a múlt év végén elnevezett közterületek (Drávapart, Határ út, Lengyári út) egyes ingatlanjainak címét, a házszámokat. A döntés értelmében az ingatlanok tulajdonosainak a házszámot ki kell helyeznie a kerítésre vagy a házfalra. Az alábbi linkre történő kattintással nyissa meg a döntést tartalmazó fájlt a részletek megismeréséhez!

Ingatlanok címének meghatározása

vizmero_2017


Hogyan védekezzünk a betörés ellen?

rabloA bűnözés mint társadalmi realitás évtizedünk – és sajnos a következő évtizedek – átléphetetlen kihívása. Lakókörnyezetünket különösen sújtja a családi ház-, és lakásbetörések, valamint az alagsori tároló és hétvégi ház feltörések elszaporodása. Hogy ez mit jelent, azok tudják igazán, akik tapasztalni voltak kénytelenek otthonuk felforgatását, lakásuk kifosztását, kedvelt értéktárgyaik eltűnését. A drávaszabolcsi polgárőrök a Pécsi Rendőrkapitányság anyagának közreadásával nyújtanak segítséget a betörés megelőzéséhez. Kattintson a linkre!

Betöréssel_kapcsolatos_tájékoztató


Őszi est az oviban október 26-án

A Kovács Ferenc fényképeiből készült képösszeállítás csak ízelítő, a teljes kollekció a galériában tekinthető meg!

IMG_8480_640IMG_8488_640IMG_8517_640IMG_8540_640


Friss hírek az EON-tól

Áramszünet lesz Drávaszabolcs egy részén november 23-án. Töltse le a részletes tájékoztatót!

EON-tájékoztató az áramszünetről

Olvassa el a társaság felhívását az áramvezetékek környékén álló fák és bokrok gallyazásáról!

Tájékoztató a gallyazásról


kemenyseproMit tudhatunk a kéményseprésről?

Kattintson az alábbi linkre és megismerheti a legfontosabb információkat!

Információk a kéményseprésről


Képes ízelítő a hagyományos nyugdíjas napról

További felvételeket tekinthetnek meg Kovács Ferenctől az október 15-i nyugdíjas napról a Galériában.

IMG_2811_kIMG_2845_kIMG_2859_kIMG_2875_k


 Képekben az évfordulós ünnepségről

8_008_018_028_038_048_058_068_078_0618_088_09


Tisztelt Fogyasztóink!

Reagálva email-en jelzett ismételt bejelentéseikre – Drávaszabolcs településen -, az elmúlt időszakban továbbra is jelentkező vízellátási problémákkal kapcsolatosan-, közöljük az alábbiakat:

· Az elmúlt hétvégén (07.29.) péntek estétől többen is jelezték az (Önkormányzatból is a Polgármester asszony személyesen), hogy a vízellátó rendszer nyomása jelentősen lecsökkent.

· A hiba megkeresését és elhárítását készenlétes munkatársaink már péntek este megkezdték. Sajnos az újonnan kiépített URH-s távfelügyeleti és folyamatirányító rendszer adatátviteli pontjai között fellépő kommunikációs zavarokat hiába sikerült elhárítanunk 3 héttel ezelőtt, a múlt héten kialakult viharok, villámlás, túlfeszültség további károkat okoztak a rendszerben. Több URH rádió, PLC és GSM modem is meghibásodott. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a vízbázist képező Márfai kút és Harkányt összekötő főnyomó vezetéken, és az érintett településeket ellátó hálózatokon is, folyamatosan csőtörések keletkeztek, jelentős vízhiányt okozva, melyet munkatársainknak teljes mértékben csak a tegnapi nap folyamán sikerült elhárítaniuk.

A fellépő kellemetlenségért ismételten elnézésüket és türelmüket kérjük, és ha bármilyen problémát észlelnek a vízellátásban, kérjük továbbra is minél hamarabb jelezzék (ha lehet azonnal) az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálatunk felé! (tel: 72-579-840, 30-339-7768)

Üdvözlettel:

Tóth Attila
BARANYA-VÍZ Zrt.
Harkányi Üzemigazgatóság
7800 Siklós, Gordisai út 2.
Tel.: +36 30/979-0686


 

Meghivo-Dravaszabolcs-800_2_resizeMeghivo-Dravaszabolcs-800_1_resize

 


Ballagás és tanévzáró

A bizonyítványosztással és a végzősök ballagásával lezárult a 2015-16-os tanév a Drávaszabolcsi Körzeti Általános Iskolában. A nyolcadikosokon kívül Mecseki Lászlóné tanítónő is búcsút vett, ám ő a pedagóguspályától: a tanév leteltével nyugállományba vonul. Kisdiákjai és kollégái köszöntek el tőle meleg szavakkal a 42 tanévnyi munka után. A bizonyítványukat legnagyobb mértékben javító diákok az iskolakörzet önkormányzatainak pályázata révén négynapos adriai túrán vehettek részt.

ballag_2016_01

ballag_2016_02

ballag_2016_03

 

ballag_2016_04

ballag_2016_05

ballag_2016_06

ballag_2016_07

ballag_2016_08

ballag_2016_09

 

A ballagók tablója

ballagok_2016_640


Új önkormányzati rendeletek

2016. évi költségvetés

A háztartási szennyvíz begyűjtéséről

A részletek megismeréséhez kattintson a feliratokra!


Alkotói pályázat

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a Mecsekerdő Zrt. „Előzzük meg az erdőtüzet” címmel alkotói pályázatot hirdet meg.

A pályázat részletes ismertetője


Pálinkafőzés – változtak a szabályok

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai 2016. január 1-jével jelentősen módosultak. A változásokról, a fontos tudnivalókról a következő összefoglalóban olvashat: Felhivas_maganfozes_szabalyainak_valtozasarol

szilvorium_1908


Hirdetmény

Elkészült a Dráva nagyvízi mederkezelési terve, amit megküldött a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Drávacsehi, Drávapalkonya, Drávaszabolcs és Gordisa önkormányzatainak. A mederkezelési tervek megtekinthetők a helyhatóságoknál, illetve az igazgatóság honlapján (http://www.ddvizig.hu). Olvassa el a hirdetmény teljes szövegét! HIRDETMÉNY

Drávacsehi, Drávapalkonya, Drávaszabolcs és Gordisa községek önkormányzatai


OEIBK

Lezárult egészségügyi projekt

Drávaszabolcs község önkormányzata 58,85 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Dél-Dunántúli Operatív Program „Egészségügyi alapellátás fejlesztése” című pályázati kiíráson. A 58,85 millió forint összköltségvetésű projekt keretében, 5 db orvosi rendelő felújítása, orvosi eszközök beszerzése valósult meg.

Záró sajtóközlemény.


Pályázatot nyert az óvoda!

A Dráva Kincse Óvoda örömteli hírt kapott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől! A kezelő által meghirdetett, “A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása” című kiírásra benyújtott, “Társas játék – Társasjáték!” című pályázatuk a minisztérium döntése alapján 1 581 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.


AKKREDITÁLT KIVÁLÓ TEHETSÉGPONT

akkr_teh_pontA Dráva Kincse Óvoda elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont kitüntető címet, ami országos elismerést jelent. 2015. szeptember 12-én rendezték meg a Tehetség szabadon konferenciát, amely a MATEHETSZ új programját, a Magyar Templeton Programot mutatta be, illetve helyet adott a 2015 tavaszán lefolytatott akkreditációs eljárásban minősítést nyert tehetségpontok táblaátadó ünnepségének is.

http://tehetseg.hu/aktualis/oromteli-pillanatok-es-egy-rendhagyo-tehetsegsegito-program-tehetseg-szabadon-konferencian

ovoda_2_resize

Tisztelt Drávaszabolcsiak!

A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság átdolgozta lakossági tájékoztatóit. Ezeket viszonylag nagy számuk miatt itt tesszük közé. Keresse a tájékoztatókat az Önkormányzat/Közlemények oldalon!menetrend_2015_08


Tudta? Kitaibel Pál, a harkányi iskola névadója, több tudományág (ásványtan, kémia, botanika,…) neves művelője egyik útján Baranyába is eljött. 1799. augusztus 28-án a Drávához érkezve áthaladt községünkön is.

Szűkszavú jegyzeteiben ezt írta: “Drávaszabolcs határában templom van. A falunál nedves talajon tömegesen van: Abutilon Avicennae. Az egész falu mocsaras helyen van. Drávánál át lehet menni Szlavóniába. Az átjáratnál Pály nevü kocsma van. A Dráva partja alacsony és nem szilárd.” (Az említett növény a sárga selyemmályva.)

Sarga_selyemmalyva


Tudta? A Pécs-Donji Miholjac vasút építésekor a drávaszabolcsi gazdák csak azzal a feltétellel egyeztek be a földjeik részleges kisajátításába, ha a falu északi részén is megáll a szerelvény. Ez lett a Drávaszabolcs-Palkonya megálló, amitől Palkonya kilométerekre esett…


Támogatásban részesült az „Egészségügyi alapellátás komplex fejlesztése a siklósi kistérségben” című pályázat!

A kedvezményezett neve: Drávaszabolcs Község önkormányzata

A projekt címe: Egészségügyi alapellátás komplex fejlesztése a siklósi kistérségben

A projekt azonosítószáma: DDOP-3.1.3/G-14-2014-0044

A szerződött támogatás összege: 58.847.111,- Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2015. 10. 30.

A részletekről az Önkormányzat/Pályázati információk oldalon tájékozódhat!


Tudta? A drávaszabolcsi csatában (1945. március 6-19.) a német, a bolgár és a szovjet egységek megközelítőleg 5000-5000 halottat, eltűntet vagy sebesültet vesztettek. Drávaszabolcsot a házról-házra zajlott, kemény harcok miatt “kis Sztálingrádnak” nevezték el a katonák.


 Közeledik a ballagás

Hamarosan a Zsinkó kirakatában is megláthatjuk a Drávaszabolcsi Körzeti Általános Iskola tizenegy végzős diákjának tablóját. A tavalyi évhez hasonlóan Kovács Ferenc fényképezte és tervezte a búcsúzóknak az elmúlt nyolc évükre emlékeztető kiadványt. A ballagást 2015. június 20-án, 9 órakor tartják az intézményben.

Tudta? A Dráva eddigi legnagyobb árvízhozama 618 cm-es drávaszabolcsi vízállásnál körülbelül 3600 m3/perc volt.

Három új önkormányzati rendeletet találhatnak meg honlapunkon. Az avar- és kertihulladék-égetés, a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól; a helyi népszavazásról; valamint a a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról. A rendeleteket ide kattintva egyszerűbben is elérheti.

Új alkönyvtár a honlapon – Rólunk/Helytörténet

Az oldalon a drávaszabolcsi monográfia és a leendő helytörténeti gyűjtemény anyaggyűjtése kapcsán felmerülő információkat helyezzük el. Időnként látogasson el ide, és friss információkat talál Drávaszabolcs és környéke történetéről.

Megújul az orvosi rendelő!

Negyvennyolc baranyai település nyert támogatást „Egészségügyi alapellátás fejlesztése” című pályázaton. Drávaszabolcs önkormányzata ennek köszönhetően 58 847 111 forint értékben korszerűsítheti az egészségügyi intézményét.

A bama.hu írása teljes terjedelmében itt olvasható

Testmozgás közösségi együttműködéssel

Hagyományteremtő rendezvényt tartottak a drávaszabolcsi iskola tornatermében 2015. április 25-én. Az I. Dráva Kupa Amatőr Asztalitenisz Bajnokság küzdelmeiről, majd az azt követő jó hangulatú együttlétről készített képeket a galériában találja!

A szervezők továbbra is várják az érdeklődők csatlakozását.

A 2014. március 17-i közmeghallgatás jegyzőkönyve

Ide kattintva olvashatja el a pdf-formátumú jegyzőkönyvet.

Drávamenti Ivóvízminőség-javító Program

A Drávamenti Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 659,42 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyert az „Ivóvízminőség-javítás” tárgyú pályázati kiíráson a Környezet és Energia Operatív program keretén belül. A 777,71 millió forint összköltségvetésű projekt keretein belül a jogszabályi előírásoknak megfelelő ivóvíz-szolgáltatás biztosítása valósult meg a fogyasztók számára.

Olvassa el a teljes sajtóközleményt!

Március 15-i ünnepség

Képes beszámolónk az általános iskola ünnepélyéről a galériában.

Új rendeletek és testületi jegyzőkönyvek oldalunkon

A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról, illetve a szociális ellátásokról szóló új önkormányzati rendeleteket a Rendeletek, döntések menüpontban, az elmúlt és a régebbi időszak testületi üléseinek jegyzőkönyveit a Testületi ülések menüpontban találja!

Karácsonyi előkészületek és karácsony az iskolában – új galéria!

Kattintson a képre, hogy megtekinthesse a felvételeket!

 

Hőmérsékleti rekord Drávaszabolcson

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrégiben telepített mérőállomásának adatai szerint december 14-én Drávaszabolcson 17,2 celsius-fokot mértek. Ezzel az adott nap hőmérsékleti csúcsértéke megdőlt. A korábbi rekordot 1989-ben Szekszárdon mérték.

A Drávaszabolcsi Helyi Választási Bizottság tájékoztatói és határozatai az önkormányzati választással kapcsolatban

Az önkormányzati választás eredményei A nemzetiségi önkormányzati választás eredményei
26/2014. (X.12.) sz. határozat 27/2014. (X.12.) sz. határozat 37/2014. (X.12.) sz. határozat

Választási eredmények

Polgármester-választás

1. Baráth Attiláné FÜGGETLEN 139 szavazat (41,25%)

2. Ózdi Árpád László FÜGGETLEN 122 szavazat (36,2%)

3. Dr. Török István FÜGGETLEN 76 szavazat (22,55%)

Képviselő-választás

Fekete Andrea Független jelölt
Solti Dezső Független jelölt
Vass Szilárd Független jelölt
Vörös Antal Független jelölt

Vízhálózat-tisztítási munkák a Dráva mentén

A Drávamenti Ivóvízminőség-javító Program keretében október 13-tól november 30-ig hálózattisztítási munkákat végeznek. A Drávaszabolcsot is érintő munkák tájékoztatója innen tölthető le.

Új emlékmű Drávaszabolcs hősi halottainak

Polgárőr egyesület alakult

2014. október 6-án 16 fővel megalakult a „Drávaszabolcsi Polgárőr Egyesület”. Elfogadták az alapszabályzatot, megválasztották a tisztségviselőket. Elnök Vass Szilárd, gazdasági vezető Nyiratiné-Kovács Anikó, titkár Ragány Éva. Szakmai tanácsadók: Balogh Antal és Kovács Ferenc.

Új önkormányzati rendelet

Drávaszabolcs Községi Önkormányzat 5/2014. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete a közterület-elnevezés, -átnevezés és a házszámozás rendjéről

Új anyagokkal gazdagodott a Rendeletek, döntések menüpont

Kibővült a drávaszabolcsi testület által alkotott rendeletek tára és a nyílt ülések jegyzőkönyveiből is több tekinthető meg az Önkormányzat elnevezésű menüben található almenüben. Ha szeretne ezek közt tallózni, kattintson ide!


Ballagás
  • Tekintse meg Kovács Ferenc képeit a drávaszabolcsi iskola ballagásáról!

  • Galéria

  • A végzősök tablója

 

A végzős osztály névsora: Andrics Alexandra, Farkas Éva Fruzsina, Farkas Patrik, Hajdu Dániel, Ignácz Boglárka, Kalányos Márk Alex, Kolompár Zoltán, Kosztics Szabina, Kovács Ákos, Kovács Csaba, Lengyel Patrícia, Orsós Krisztián, Orsós Rita, Pajor Mária. (Fotó és tablóterv: Kovács Ferenc)

Tisztább lett a Dráva partja

A Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetsége és az Öreg folyó Egyesület takarítást szervezett a drávaszabolcsi kikötő környékének part menti részén, április 12-én. A horgászok és a segítőkész környékbeliek mintegy harmincfős csapata számos műanyag zsákot gyűjtött tele eldobált szeméttel. Az eredményes környezetvédelmi nap végére a résztvevők egy tál pörkölttel tettek pontot.