Hírek, információk

Helyi Esélyegyenlőségi Program 2020-2025

A drávaszabolcsi önkormányzat elkészítette és elfogadta a Helyi Esélyegyenlőségi Programot.


Virágosítás_2020.05.17

  NFA-hird

A részleteket ismerje meg a Nemzeti Földalap hirdetéséből!


Babakötvényes számlanyitás Ügyfélkapun keresztül otthonról

bébiAmennyiben gondoskodni szeretne gyermeke jövőjéről, és ezért Babakötvényt kíván vásárolni, akkor az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu) már otthonról is megnyithatja gyermeke részére az ehhez szükséges Kincstári Start-értékpapírszámlát.
A számla megnyitása és vezetése ingyenes, gyors és egyszerű.

Ráadásul, ha most, 2020. április 27. és június 30-a között teszi ezt meg, akkor Nyereményjátékunkban is részt vehet. A Nyereményjátékban 25 darab Kincstár által kibocsátott 100 000 forint értékű, a Kincstárnál állampapír vásárlására fordítható Nyereményutalványt sorsolunk ki.

A Nyereményjáték részletei: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/tartalom/8311/


Vásároljon állampapírt Mobilkincstáron, Webkincstáron otthonról

Nyisson értékpapírszámlát vagy Start-értékpapírszámlát Ügyfélkapun keresztül a Magyar Államkincstárban, vagy vásároljon állampapírt a Kincstár gyors és biztonságos elektronikus szolgáltatásainak (Mobil- és Webkincstár) Ügyfélkapun történő megigénylésével, a www.magyarorszag.hu -n.

Amennyiben 2020. április 27. – június 30. napja között teszi ezt meg, és friss pénzbefizetésből legalább 100 000 forint értékben megnöveli állampapír állományát, Ön is részt vehet nyereményjátékunkban. A Nyereményjátékban 25 darab Kincstár által kibocsátott 100 000 forint értékű, a Kincstárnál állampapír vásárlására fordítható Nyereményutalványt sorsolunk ki.

A Nyereményjátékról bővebben itt olvashat: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/tartalom/8311/

image_7


pm-hatarozatok

 Hirdetmény az általános iskolai felvételi eljárásról

A részleteket a letölthető dokumentum tartalmazza. Iskolai beíratás 2020


tuztilalom_rgb


Tisztelt Drávaszabolcsiak!

koronaKöszönjük, hogy mindenki próbál – a lehetőségekhez mérten – fegyelmezetten alkalmazkodni a kialakult helyzethez! Ki kell tartanunk!

Az önkormányzat amiben tud, továbbra is segít azoknak, akik segítséget kérnek (akár bevásárlás szervezésében, gyógyszerkiváltásban, egyebekben,…). Ebben a helyzetben nem szégyen segítséget kérni, ha úgy érzi valaki, hogy nem boldogul…

Solti Dezső polgármester


T Á J É K O Z T A T Ó

A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humán járvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében – a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletben – 2020. március 11-én 15 órától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

ÓVODAI NYITVA TARTÁS

Az óvoda március 16-án hétfőn nyitva tart, a gyermekek étkeztetése és felügyelete biztosított. Március 17-e, keddtől az óvodában a polgármester rendkívüli szünetet rendel el. A koronavírus terjedésének lassítása céljából az önkormányzat ezúton is kéri a szülőket, hogy gyermekeik felügyeletét az óvoda igénybevétele nélkül oldják meg.

ISKOLAI NYITVA TARTÁS

Az iskola március 16-tólvisszavonásig zárva tart.

KÖZÉTKEZTETÉS

A konyhán a főzés folyamatos. Mind az otthon maradt óvodások, mond az otthon maradt iskolások, amennyiben a szülők igénylik, közétkeztetésben részesülnek az alábbiak szerint:

  •     az eddig térítésmentes étkezésben részesülők a továbbiakban is térítésmentesen kapják az ellátást
  •    ► térítéses étkeztetést bárki igényelhet a konyhán, 550 Ft/adag áron.

Az étkezési igényeket telefonon kell leadni az alábbi elérhetőségen: +36 70 622 76 03

Az étel egy adagos kiszerelésben lefóliázott dobozokban kerül kiadagolásra. Ételhordó használata tilos. Az ételek nem kerülnek kiszállításra, azok átvehetőek hétköznapokon

  •    ►Drávaszabolcsi lakosoknak 11.30-13.00 óra között a Konyhán,
  •    ►további településeken 12.00-13.00 óra között a Polgármesteri Hivatalokban.

A szociális étkeztetésben részesülő felnőttek közétkeztetése folyamatos, az ételt a házi gondozók kiszállítják.

HIVATALI  NYITVA TARTÁS

A hivatal felelősséggel tartozik a munkavállalók egészségének védelméért, egyben fontosnak tartja az ügyfelek egészségének védelmét is. A járvány terjedésének megakadályozása érdekében március 16-tól visszavonásig a hivatalban az ügyfélfogadás szünetel. Kérelmeiket a hivatal bejáratánál található postaládában helyezhetik el, a döntés postai úton kerül kézbesítésre.

Pénztári nyitva tartás: minden héten kedden 9.00-12.00 óra között.

A hivatal épületének előterében egyidejűleg 1 ügyfél tartózkodhat.

A hivatal a személyes megjelenés csökkentése érdekében a be- és kifizetések átutalással történő teljesítésére tér át. Jelenleg bankszámlával rendelkező ügyfelek részére az átutalások teljesítése folyamatos. Bankszámlával nem rendelkező ügyfeleink nyissanak bankszámlát. Kérjük, hogy új bankszámla nyitásáról ügyfeleink soron kívül értesítsék a hivatalt.

ORVOSI RENDELŐ NYITVA TARTÁS

Drávaszabolcson a rendelési időben változás nincs. A vidéki rendelés március 16-tól visszavonásig szünetel. Gyógyszerfelírás e-recept formájában telefonon keresztül kérhető rendelési időben.

A rendelő telefonszáma:        +36 72 499 888; +36 30 952 86 22

Papír alapú recept iránti igényt (pl. orvosi segédeszközök) a postaládába kérjük bedobni. A lejárt okmányok, közgyógyigazolás, rokkantsági határozat, szakorvosi javaslat érvényessége nem jár le. A hosszabb idejű táppénzt nem kell 2 hetente igazolni. Az igazolást a táppénz lejártakor kell csak kiadni.

Folyamatosan tájékoztatjuk Önöket a honlapon keresztül.

 

Drávaszabolcs, 2020.03.16.

 

Drávaszabolcs polgármestere:             Solti Dezső                             +36 30 336 52 62

Drávaszabolcs alpolgármestere:          Fekete Andrea                         +36 30 317 89 15

Drávaszabolcs alpolgármestere:          Kómárné Ábrahám Tünde     +36 70 606 02 51


 

korona_2

Szépkorú drávaszabolcsi köszöntése

A napokban Solti Dezső polgármester köszöntötte születésnapján a legújabb szépkorút, a 90 éves Brandt Bálint drávaszabolcsi lakost

IMG_5080

IMG_5078

IMG_5074


Apad a Dráva

3

2

1

dravaviz


szamtanf


Kedves Drávaszabolcsiak!

Településünkön faluszépítő és -építő egyesület alakult.
Célja: környezetünk szépítése, gondozása, ápolása, virágok ültetése.Tagdíjunk havi 200 forint. Szívesen várunk mindenkit egyesületünkbe, aki tenni szeretne Drávaszabolcs szebbé tételéért.

Kérdéseitekkel keressétek LŐRINC ISTVÁNNÉT, valamint SZALACSI RÓBERTNÉT!


felhivas


Információ a szociális tűzifaigénylésről!

Szociális tűzifa igénylési tájékoztató

tuzifa


A 2019-es helyhatósági választás eredménye

Polgármester: Solti Dezső

Képviselők: Fekete Andrea, Hegyi Gyula, Vass Szilárd, Vörös Antal

Roma nemzetiségi önkormányzat: Balog László, Horváth Valéria, Jovánovics László

Gratulálunk a megválasztott testületi tagoknak!


Régi időkből…

Munkátsi Menyhért tanító

“Munkátsi” Menyhért drávaszabolcsi tanító házasságának bejegyzése a siklósi református egyház házassági anyakönyvéből, 1863.

Mózes Mihály házassága 640Mózes Mihály drávaszabolcsi lelkész házasságkötése Siklóson, a református lelkipásztor közreműködésével, 1813. március 24-én. A feleség Török István özvegye, Győrfi Katalin, vélhetően siklósi asszony. Ebben az időben még állt az iszrói templom, de még nem volt temploma a siklósi reformátusoknak…


telefon

Tájékoztató a kutak vízjogi fennmaradási, jegyzői engedélyezési eljárásáról

A hatályos jogi szabályozás – a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet – alapján a vízjogi létesítési engedély nélkül megépített vízi létesítményekre – az ásott és fúrt kutakra vízjogi fennmaradási engedélyt kell kérni az építtetőnek.

A részletekért keresse fel az Önkormányzat/Letölthető dokumentumok menüpontot, ahonnan a szükséges iratminták és dokumentumok letölthetők.


A Dráva Kincse Óvoda újra pályázatot nyert!

ntp_72_rgbA drávaszabolcsi óvoda a Nemzeti Tehetség Program 2018-as pályázati idényében ismét támogatást nyert tehetséggondozó tevékenységéhez. A Társas játék – Társasjáték! elnevezésű projekt 800 000 forintos támogatása révén munkájuk újabb programelemekkel bővül a jövőben.

37932932_2116345925245795_2607805095890386944_n


Jubileum: 110 éve adták át a drávaszabolcsi hidat

1_elsohid

hid_1945

1908. május 21-én avatták fel az első drávaszabolcsi közúti és vasúti hidat. (A fekete-fehér felvételen.) A több száz éve itt működő páli révet végleg a feledés homályába küldő létesítmény 1918-ig szolgált átkelőül a szekéren vagy gyalogszerrel közlekedők, illetve 1912-től a vonatok számára. A trianoni döntéssel átmenetileg megszűnt rajta a forgalom. A híd végórái a második világháborúban jöttek el, amikor először a horvát oldalt robbantották föl. (Ez az állapot látható a drávaszabolcsi Hanga Lajos korabeli, a magyar oldalról készült felvételén.) A megmaradt egyharmadot a drávaszabolcsi csata hadműveletei közben bombázták le 1945 márciusában.

A mai Dráva-híd 1974-ben készült el.