TOP_PLUSZ-1.2.1-BA1-2022-00081

támogatói logó

  • Kékinfrastruktúra fejlesztés Drávaszabolcson:
    a Fenyves utca csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása

  • A kedvezményezett neve: Drávaszabolcs Község Önkormányzata

    A projekt címe:                             Kékinfrastruktúra fejlesztés Drávaszabolcson: a Fenyves utca csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása

    Projekt azonosító száma:           TOP_Plusz-1.2.1-BA1-2022-00081

    Szerződött támogatás összege: 64.527.955,- Ft

    Támogatás mértéke:                   100 %

    Projekt várható befejezése:        2025.09.30.záró közlemény

    A projekt Drávaszabolcs Község Önkormányzata, mint konzorciumvezető és a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal, mint konzorciumi partner együttműködésében valósul meg.

    A projekt átfogó célja Drávaszabolcs Község belterületi csapadékvíz elvezetési, – gazdálkodási rendszerének fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, a belterületek ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése.

    A projekt további céljai a települési környezet fejlesztése, továbbá a lakosság szemléletformálása. A célok megvalósítása hozzájárul a gazdasági tevékenységek és a vállalkozások ösztönzéséhez, kedvezőbb életminőséget biztosít, ezáltal segíti a népességmegtartást.

    Jelen projekt keretében a Drávaszabolcs, Fenyves utca meglevő csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása történik meg. A fejlesztés által megvalósul a csapadékvíz korszerű elvezetése, az árokrendszer fejlesztése, mely amellett, hogy elősegíti a település külső megjelenésének, utcaképének javítását, a lakosok számára is hozzájárul egy élhető települési környezet megteremtéséhez.

    Drávaszabolcsnak az országos tendenciában is megfigyelhető módon csökken a lakossága. A projekt által érintett és megvédeni kívánt területen 135 fő él.

    A területen élők lakóházait és egyéb vagyoni értékeit megőrzendő szükséges a település csapadékvíz árokrendszerének fejlesztése, amely fejlesztés révén a község területi elmaradottsága és egyenlőtlensége is csökken. A fejlesztés a lakosság helyben maradását segíti.

    A korszerűsítés és bővítés hatására a közvetlenül veszélyeztetett lakosság aránya csökken, emellett a terület természeti és épített környezetben fellelhető értékei is megóvásra kerülnek, tovább erősítve ezzel Drávaszabolcs község rendezett és egységes utcaképét és arculatát.

    A Drávaszabolcs község csapadékvíz-elvezető árokrendszerének fejlesztése által a megvédett terület nagysága 2,95 km2. A védendő létesítmények értéke 1 milliárd forint.

    A fejlesztés eredményeként a természeti hatások okozta károk csökkenése érhető el, mely élhetőbbé teszi a települést, emeli a lakókörnyezet színvonalát.

    A projekt keretében 1076 m hosszon tervezzük a vízelvezető árok fejlesztését, rekonstrukcióját, mely hozzájárul a település ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkenéséhez.

    A belterületről lefolyó esetlegesen szennyezett csapadékvíz felszíni / felszín alatti vizet terhelő hatása a csapadékvíz rendszer kiépítésével megszűnik, illetve csökken.

    A megvalósuló infrastruktúra fejlesztés által javul a települési környezet, amely hozzájárul a gazdasági tevékenységek és vállalkozások ösztönzéséhez, továbbá kedvezőbb életminőséget biztosít, ezáltal segíti a népességmegtartást.

A projekt indokoltsága és részletes műszaki tartalma IDE kattintva megtekinthető.