Duna-Dráva Nemzeti Park

A nemzeti park, melynek területén Drávaszabolcs is fekszik, 1996 tavaszán jött létre a Duna–Sió-torkolat és az országhatár közötti szakaszon. Ehhez a Dráva mentén fekvő területek, valamint néhány további, védetté nyilvánított földdarab csatlakozik. Az összesen közel ötvenezer hektár kiterjedésű területen számos természeti érdekesség, különlegesség található.

A Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi felügyeleti köre Baranya, Somogy és Tolna megyére, tehát a Dél-Dunántúlra terjed ki. Ebben a térségben, a nemzeti parkon kívül három tájvédelmi körzet és huszonkét önálló természetvédelmi terület található. Számos információt találhat a DDNP-ról a honlapjukon.

A DDNP Drávaszabolcshoz közeli látnivalói

A Matty határában álló Mattyi Madár Emlékpark a hazánkban már nem fészkelő, de korábban őshonos fajoknak állít emléket. A kopjafák a Keselyősfapuszta felé vezető út mentén találhatók meg.

A Keselyősfapusztai Tanösvény a Dráva partján halad. Útvonaláról látható a túlparton lévő kormorános erdőrezervátum. Ebben az erdőrészben élnek a hangoskodó kormoránok vagy kárókatonák.

A fokozottan védett Szársomlyó-hegy otthont ad – a korábbi kétforintoson szereplő – magyar kikericsnek (Colchicum Hungaricum), amely napjainkra a villányi borok eredetvédelmének jelképe lett. A Budai-hegység mellett itt él Magyarországon egyedül a haragos sikló. A magyar kikerics januárban már gyakran kinyitja jellegzetes virágait. Ennek megtekintésére, és a tájat uraló hegy bejárására invitálja az érdeklődőket a DDNP. Az ötkilométeres, háromórás túra díja 700 forint. Kérjük, jelentkezzen előzetesen, mert legfeljebb ötven fő vehet részt a túrán! Jelentkezés, információ: (0630) 326 9459, (0630) 377 3388 vagy e-mailben az evahorvath@ddnp.kvvm.hu vagy a komlos@ddnp.kvvm.hu címen. (Kilátás a Szársomlyóról, a kép közepén a Tenkes-hegy.)

Csodabogyó Tanösvény

A két és fél kilométer hosszúságú, és a Mecseki Erdészeti Zrt. által kezelt Csodabogyó tanösvény másfél óra alatt bejárható. Bejárásához a sárga turistajelzésen kell elindulnunk a máriagyűdi kegytemplomhoz vezető lépcső aljától, követve a jelzéseket. Az útvonal mentén látható érdekességekről huszonkét ismertető tábla tájékoztatja a kirándulókat. Az útvonal része a Siklós fölött emelkedő kilátó, ahonnan remek panoráma nyílik a Villányi-hegység egy részére, valamint a délre fekvő síkságra.